Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

5 dingen over whisky die je moet weten

12 januari 2016 4 reacties
5 dingen over whisky die je moet weten

Feestje. Check. Vrienden. Check. Whisky in je hand. Check. Wat interessante whiskyfeiten om je vrienden mee te imponeren. Check. Althans, nadat je dit artikel hebt gelezen. Wij zochten enkele essentiële whiskyfeiten bij elkaar die jij, mocht het nieuw voor je zijn, gegarandeerd moet weten.

1. ’s Werelds oudste whisky is meer dan 150 jaar oud

De Glenavon Special Liquer whisky, volgens de overlevering gebotteld tussen 1851 en 1858, is de oudste whisky ter wereld volgens het Guinness Book of World Records. Deze whisky mag dan ook met trots het predicaat ‘World’s Oldest Whisky’ dragen. De fles werd generatieslang van vader op zoon doorgegeven door een niet nader bekende Ierse familie.

Uiteindelijk werd de fles geveild in veilinghuis Bonhams in de Engelse hoofdstad, Londen. De 400ml fles whisky bracht een duizelingwekkende 14.850 pond op. Dat is bijna 20.000 euro! We hopen dat de nieuwe eigenaar ervan genoten heeft, want dat is ettelijke duizenden euro per glas whisky.

2. De duurste whisky ter wereld was de Macallan ‘M’

De duurste whisky ooit verkocht is de, wellicht vanzelfsprekend, uitermate zeldzame Macallan ‘M’. Een karaf met een inhoud van 6 liter Macallan ‘M’ werd twee jaar geleden verkocht op een veiling in Hong Kong. De luxueuze whisky werd al in 1940 vervaardigd met behulp van Spaanse kerseneiken vaten. Wat brachten deze zes liter op, zal je vast denken? De hoogste bieder bood het astronomische bedrag van 520.000 euro. Juist. Dat is zo’n 90.000 euro per liter. Mocht je een ietwat te ruime portemonnee hebben, helaas hebben wij deze whisky niet in het assortiment.

3. Schotland verdient 180 euro aan whisky

Schotland, de bakermat van de whisky, verdient zo’n 180 euro per seconde aan de export van whisky. De nationale trots legt de Schotten dus bepaald geen windeieren. Er worden per minuut zelfs zo’n 2500 flessen whisky geëxporteerd uit dit noordelijke deel van Groot Brittannië. Dat kan aardig wat gaten in de Schotse begroting vullen. Voortaan kun je dus, wanneer je een glas whisky drinkt, denken aan het feit dat je tevens de economie van Schotland ondersteunt.

4. Olifanten houden van whisky

Oke, dit is niet zo’n hele belangrijke, maar toch. Een bekend verhaal uit de Engelse folklore is dat van Miss Fancy. Miss Fancy werd geboren in 1871 en was de hoofdattractie van de Birmingham Zoo. Op haar hoogtepunt woog ze 3882 kilo. Een interessant feit is dat zij en haar verzorgers nogal liefhebbers waren van whisky. Technisch gezien was Miss Fancy een medische drinker. Deze olifant dronk whisky wanneer ze last had van constipatie of andere medische ongemakken. Sterker nog, de gemeente Birmingham gaf het haar zelfs, hopende dat dit haar gezondheid ten goede zou komen.

Meer dan eens bezochten Miss Fancy en haar verzorger, ene John Todd, ‘downtown’ Birmingham, in beschonken toestand. Dit kon natuurlijk niet lang goed gaan. Ook niet in het eind 19de-eeuwse Engeland. Deze fratsen kwamen dan ook al vrij snel tot een abrupt einde toen het opvallende tweetal opgemerkt werd door de lokale politie. De geïntimeerde agenten besloten echter al vlug, voornamelijk omdat de imposante viervoeter Miss Fancy op licht agressieve wijze duidelijk maakte niet bepaald mee te willen werken, het tweetal huiswaarts te sturen om uit te ‘kateren’.

Miss Fancy, de whiskydrinkende olifant stierf in de New York Zoo in de Verenigde Staten in 1954. Een dier naar ons hart.

5. Sommige Hollywoodsterren zijn wellicht iets té gek op whisky

Wij vertelden al eerder over Frank Sinatra’s voorliefde voor Jack Daniels. De goede man werd zelfs begraven met een fles Jack in zijn doodskist. Dat is pas liefde voor whisky. Een andere fervente whiskydrinker die fantastische rollen vertolkte als de compleet doorgedraaide Hunter S. Thompson in Fear and Loathing in Las Vegas, houdt ook wel van een aantal whisky’s.

Johnny Depp heeft zelfs te kennen gegeven dat hij, wellicht in navolging van Sinatra, gecremeerd wenst te worden, waarna zijn overblijfselen opgelost dienen te worden in een goede whisky. Vervolgens zal deze whisky worden geserveerd aan alle aanwezigen. Een tikkeltje morbide voor onze smaak, maar je bent een excentrieke ster uit Hollywood of je bent het niet!

Kende jij deze whiskyfeiten al, of zijn ze nieuw voor je? Laat het ons weten!

Anderen bekeken ook

4 reacties op dit artikel

 1. Peter schreef:

  Misschien leuk om te weten en te delen dat whisky ook een goed beleggingsproduct is? Ik las net in een artikel https://www.spasimo.nl/vertrouwen-centralebanken/ dat het sparen niet veel rente meer oplevert, dus dan is investeren in producten als whisky nog niet eens zo’n gek idee is.

  1. Whisky Wise schreef:

   Bedankt voor je bijdrage, Peter! Whisky is zeer zeker een interessant product om in te investeren. Bekijk ook eens ons uitgebreide artikel over beleggen in whisky.

 2. Peter schreef:

  Bedankt voor je reactie. Ik heb het artikel doorgenomen, klinkt interessant!

 3. Jan Hogebrink schreef:

  VOLKOMEN terecht,
  Rente percentage in 6 JAAR tijd voor mij 5,4%.
  Nu nog maar weer afwachten!

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?