Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

De beste whisky’s van 2015 – World Whiskies Awards

31 maart 2015 0 reacties
World Whiskies Awards 2015

Sinds 2007 kiest het tijdschrift Whisky Magazine ’s werelds beste whisky’s. De uiteindelijke winnaars van de World Whiskies Awards zijn ieder jaar weer een verrassing. Het aanbod is ontzettend groot, iedere distilleerderij wil kans maken op het predicaat ‘World’s best whisky of the year’. De winnaars van 2015 zijn inmiddels bekend en kun je hieronder vinden.

Een team van échte kenners uit de Verenigde Staten, Europa en Azië probeert, drinkt, bekijkt en ruikt de whisky’s alvorens tot een conclusie te komen. De whisky’s worden beoordeelt op balans, karakter, complexiteit, kwaliteit en functionaliteit. De concurrentie is zeer groot, jaarlijks neemt het aantal inschrijvingen toe.

De beste whisky’s, een strijd tussen Schotse en Japanse whisky

Eerst even terug naar 2 jaar geleden. In 2013 werden de verkiezingen gehouden in Londen. Maar liefst 300 gekozen whisky’s werden onderworpen aan 3 zware proefrondes. De voorgaande jaren werd de competitie gedomineerd door Japanse whisky’s. Deze whisky’s wisten ieder jaar de voorkeursstemmen van de jury te verkrijgen. In 2013 werd dit (enigszins) doorbroken. De Schotse whisky Ardbeg Galileo veroverde de harten van de juryleden en werd verkozen tot ’s werelds beste single malt whisky. De beste blended whisky kwam wel wederom uit Azië. De Hibiki 21 Years wist hier het eregoud te pakken.

In 2014 koos de organisatie wederom voor een whisky van ver. Maar deze keer uit een andere hoek. Dit jaar werd de Australische Sullivan’s Cove French Oak Cask 12 Years verkozen tot winnaar in de single malt categorie. Deze whisky van de Tasmania distilleerderij produceert reeds jaren whisky’s van hoge kwaliteit. Volgens de juryreporten deed de smaak rokerig aan. Een perfecte balans. Fruitig, appels, rozijnen, peperig. Een spannende, intrigerende mix van rijke uitgebalanceerde accenten.

De beste blended malt whisky kwam in dat jaar wel wederom uit Japan. De Nikka Taketsuru Pure Malt 17 Years werd geloofd voor zijn fijne en doordringende neus, rijk aan zoet eiken. De whisky heeft een redelijk hete en pittige afdronk. Een whisky die perfect samen gaat met gerookte kaas of gezouten vis. Haast een perfecte balans volgens de kenners.

Een minder prominente, maar niet minder leuke categorie, is de World Whiskies Design Award. De prachtig vervaardigde Karuizawa 1960 ging er met de prijs vandoor in 2014. Door het mooie design van de fles en de verpakking, voorzien van mooie details, is dit een goede winnaar. Wanneer je deze whisky ziet staan zal je zien dat het hele plaatje kwaliteit uitstraalt.

De beste single malt whisky ter wereld van 2015 komt uit Taiwan

En dan nu de winnaar van dit jaar. De beste single malt ter wereld van 2015 is geworden de Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength uit Taiwan. In de Kavalan distilleerderij in het kleine landje doen ze blijkbaar niet onder voor de reuzen in de whisky wereld. Een kenner beschreef de whisky met ‘heerlijk, net bourbon met chocolademelk’. Zeer zoete accenten van pruimen worden afgewisseld met kaneel- en nootaccenten.

De beste blended whisky werd, net als in 2014, de Japanse whisky Nikka Taketsuru Pure Malt 17 Years.

Overzicht van de winnaars:

  • World’s Best Single Malt Whisky: Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength
  • World’s Best American Whiskey: Thomas H. Handy Sazerac Straight Rye Whiskey
  • World’s Best Blended Malt: Nikka Whisky Taketsuru Pure Malt 17 Years Old
  • World’s Best Blended Whisky: That Boutique-y Whisky Company Blended Whisky #1 – Batch 1
  • World’s Best Canadian Whisky: Forty Creek Confederation Oak
  • World’s Best Flavoured Whisky: Master of Malt Speyside Whisky Liqueur 40 Years Old
  • World’s Best Grain Whisky: Darkness! North British 18 Years Old Oloroso Cask Finish
  • World’s Best Pot Still Whisky: Redbreast Single Pot Still 15 Years Old
  • World’s Best Design: Haig Club

Voor de complete lijst met winnaars kun je een kijkje nemen op de website van de World Whiskies Awards.

Achtergrond / 0 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?