Meer dan 1200 soorten whisky in het assortiment

10 feiten over Schotse whisky

3 maart 2015 2 reacties
10 feiten over schotse whisky

Ben je een beginnende whiskydrinker? Aangestoken door de passie van vrienden? Ben je een klein beetje overweldigd door het enorme aanbod? Je eerste schreden in de wondere wereld van de Schotse whisky’s. Wanneer je whisky begint te drinken en je weet er verder weinig over, behalve dat de smaak je aanstaat, is dit een handig artikel voor jou. Hoe herken je een goede whisky? Hoeveel soorten zijn er wel niet? In dit artikel bespreken we de eerste 3 van de 10 feiten die iedereen zou moeten weten.

1. Wat voor soorten whisky zijn er?

Er is een haast oneindige selectie aan verschillende merken Schotse whisky. Niettemin onderscheiden we doorgaans twee types whisky. Malt whisky’s die gemaakt worden van gemoute gerst en daarnaast bestaan er de graan whisky’s. Whisky’s uit gemoute gerst worden doorgaans in pot stills gedistilleerd en graan whisky’s in column stills.

Voorts nog wat aanvullende terminologie met hun betekenis, zodat je weet wat je precies in huis haalt! Er bestaan namelijk nogal wat misverstanden over het verschil tussen single malt en blended whisky.

  • Single malt whisky: malt whisky afkomstig uit één distilleerderij
  • Single grain whisky: graan whisky uit één distilleerderij
  • Blended whisky: een mix van malt en graan whisky’s, doorgaans afkomstig uit verschillende distilleerderijen
  • Blended malt whisky: een mix van malt whisky afkomstig uit verschillende distilleerderijen
  • Blended grain whisky: een mix van graan whisky’s uit verschillende distilleerderijen

2. Hoe oud is een goede whisky?

Wanneer een whisky ‘Scotch’ genoemd wordt, betekend dit dat deze whisky minstens 3 jaar heeft liggen rijpen in eiken vaten. Sommige whisky’s zijn slechts 3 jaren oud, maar de meeste zijn 5 jaar of ouder. Een fles hoeft niet perse een leeftijdsindicatie te hebben, maar indien dit wel wordt gedaan, dient het bij blends de leeftijd van de jongste whisky in de mix te zijn. Jaren worden pas geteld als ze volledig afgerond zijn. Er valt dus niet te foetelen, pas na 365 dagen wordt het jaar erbij geteld.

De meeste goede single malt whisky’s zijn ongeveer tussen de 10-21 jaren oud, maar er zijn er ook die een stuk jonger zijn, of een stuk ouder. Zo achten de Mortlach en Glenlivet distilleerderij flessen pas na 70 jaar voltooid.

3. Waar komen al die Schotse whisky’s vandaan?

Van oudsher komen de beste whisky’s en distilleerderijen uit vijf specifieke whiskyregio’s in Schotland. Deze regio’s zijn:

5 whisky regio's Schotland
  • Lowlands: levert whisky’s die wat frisser en lichter van smaak zijn
  • Highlands: een schitterend gebied met een gevarieerd aanbod van warme, ronde whisky’s voor de liefhebber
  • Speyside: meer dan de helft van de distilleerderijen zijn hier gelegen
  • Islay: het ruige Islay staat bekend om de onmiskenbare sterke smaak, rokerig met accenten van turf
  • Islands: staat bekend om zijn krachtige whisky die vol van smaak is

Al deze regio’s hebben prachtige distilleerderijen die het bezoeken waard zijn. De whisky’s zijn erg karakteristiek en verschillen per regio. Een whiskydrinker kan zich zijn hele leven vermaken met de zoektocht naar de whisky die hem het best past.

Volgende keer zullen we doorgaan met whisky feiten 4 – 6. Houd onze website dus in de gaten!

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

  1. Mario schreef:

    En toch zijn er veel smaakverschillen.
    Ik vind de Japanse whisky namelijk veel lekkerder.

  2. Arjen schreef:

    En ook de Indiase Amrut, de Thaise Kavalan en Zweedse Mackmylan (Mc Mylan?) zijn alle fantastische whisky’s.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?