Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Afkomst en betekenis van 10 bekende Schotse whiskymerken

21 april 2017 0 reacties
Afkomst en betekenis van 10 bekende Schotse whiskymerken

Whiskymerken hebben vaak prachtige exotisch klinkende namen. Vaak zijn het namen die doen denken aan de schitterende lochs in Schotland, of kleine idyllische dorpjes in de heuvels van de Highlands. Of wellicht gebaseerd zijn op historische verhalen rondom het distilleerproces of lokale mythologie.

Wellicht komt het door ons romantische beeld van Schotland, maar het ‘bekt’ in ieder geval erg goed. Zeg nou zelf, Glenlivet, Macallan of Laphroaig klinkt in onze oren fantastisch. We bespraken al eens eerder een soortgelijk onderwerp, gericht op de uitspraak van whiskynamen. Dit keer bekijken we eens waar enkele van deze namen vandaan komen.

Lagavulin

Uitspraak van de naam: Lag-a-voel-in

Deze zware turfachtige whisky van het bekende eiland Islay aan de westkust van Schotland, heeft een interessante naam. Een naam die sinds in 1816 in gebruik is. Lagavulin was oorspronkelijk onderdeel van twee distilleerderijen die gebouwd werden door de heren John Jonston en Archibald Campbell. De andere distilleerderij ging dicht en Lagavulin nam de gebouwen over.

De naam is, zoals dat wel vaker het geval is, afkomstig uit het Gaelic. De woorden Lag a’ Mhuilinn om precies te zijn. Wat zoiets betekent als ‘Hollow by the Mill’ (holte bij de molen). In het gebied Lagavulin zaten tot die tijd veel rovers, smokkelaars en illegale whiskydistilleerders. Het merk groeide uit tot een merk dat bekend staat om haar zware karakter. De distilleerderij is nu in handen van drankgigant Diageo.

The Macallan

Uitspraak van de naam: Muh-kélan

Een fijne whisky met een mooie naam. Het whiskymerk, dat in 1824 werd opgericht, wordt geproduceerd in de regio Speyside, in de Highlands. Deze single malt ontleent het eerste gedeelte van haar naam aan het Gaelic woord ‘Magh’, dat vruchtbare grond betekent. Het tweede deel ‘Ellan’, refereert naar een Ierse monnik genaamd St. Fillan, die in de achtste eeuw na Christus het Christendom preekte in Schotland.

Bruichladdich

Uitspraak van de naam: Bru-ik-lad-dy

Deze whisky uit een van de meest innovatieve distilleerderijen in Schotland, heeft een naam die niet makkelijk uit te spreken is voor buitenlanders. Deze zwaar geturfde whisky is niet voor iedereen, maar heeft toch een flinke schare trouwe fans. Het merk kwam onlangs in het nieuws toen ze een whisky creëerden met een eeuwenoude graansoort die door de Vikings werd gebruikt. De naam Bruichladdich is Gaelic voor ‘steenachtige kust’ en verwijst naar de rotsachtige kust rond de distilleerderij.

The Glenlivet

Uitspraak van de naam: Glen-lif-vet

De Glenlivet uit Moray, in Schotland, is een ontzettend populaire whisky. Doorgaans knokken de Glenlivet en de Glenfiddich om de eerste plek voor de populairste single malt Scotch ter wereld. Momenteel staat de Glenlivet te boek als de op een na populairste Scotch single malt whisky ter wereld met een productie van meer dan acht miljoen liter per jaar.

De naam van dit whiskymerk komt wederom uit het Gaelic. Glenlivet komt van de Gaelic woorden ‘Liobh ait’, wat letterlijk zoiets betekent als ‘smooth flowing one’ (de vloeiend stromende). Die verwijst naar de rivier die door de ‘glen’ stroomt.

Glenfiddich

Uitspraak van de naam: Glen-fi-die

’s Werelds meest verkochte single malt whisky. Glenfiddich is gevestigd in de buurt van Craigellachie en Mortlach, in Dufftown, Moray in Schotland. De naam betekent ‘vallei van het hert’ in het Gaelic. Dit verklaart meteen waarom alle flessen een prachtig logo van een trots hert op de voorkant hebben prijken.

Famous Grouse

Uitspraak van de naam: Fé-mus-graus

Een van ’s werelds populairse blended Scotch whisky’s. De Famous Grouse werd geintroduceerd in 1896. De oprichter van het merk, Matthew Gloag, vernoemde het merk naar de red grouse, in Nederland ook wel bekend als de Schotse sneeuwhoen. Een veel voorkomende vogel in Schotland.

Auchentoshan

Uitspraak van de naam: Och-n-tosh-n

Deze single malt uit het westen van Schotland heeft weer een lekkere Gaelic naam. De naam komt van de Gaelic woorden Achadh an t-Oisein, wat zoveel als ‘het veld op de hoek’ betekent. De distilleerderij, de Auchentoshan Distillery staat ook wel bekend als Glasgow’s Malt Whisky, door de locatie vlakbij Glasgow. De distilleerderij werd in 1823 opgericht.

Ardbeg

Uitspraak van de naam: Ard-bèèk

Een van de acht distilleerderijen op het kleine, maar oh-zo bekende, Islay. Arbdeg staat voornamelijk bekend om haar turfachtige whisky’s. Een leuke wetenswaardigheid is dat Ardbeg ooit een fles whisky heeft meegestuurd op een ruimtemissie, om de effecten van de zwaartekracht op het rijpingsproces te testen. De naam van deze whisky komt van het Gaelic. De Gaelic woorden Àirde Beaga, of ‘kleine hoogte’ in het Nederlands.

Talisker

Uitspraak van de naam: Té-lis-kur

De Talisker is de enige whisky op het eiland Skye, een gebied dat van oorsprong thuis bood aan de Clan Macleod. Dit whiskymerk uit 1831 krijgt zijn naam dan ook van het nabijgelegen Talisker House. Talisker House is een indrukwekkend landgoed uit 1717 waar destijds een van de zonen van de familie woonde.

Glenmorangie

Uitspraak van de naam: Glen-mor-an-djie

De Glenmorangie uit Ross-shire werd opgericht in 1843. De naam is gebaseerd op de woorden Gleann Mòr na Sìth of Gleann Mór-innse uit het Gaelic. Gleann Mòr na Sìth betekent dal van kalmte, Gleann Mór-innse betekent dal van weiden. Het was in ieder geval een vredig dal dat de aanleiding was tot deze naamgeving.

Heb jij nog interessante, opvallende of bijzondere whiskynamen opgedoken? Of wil je graag de uitspraak van een whisky met een ontzettend vreemde naam weten? Laat het ons dan hieronder weten!

Achtergrond / 10 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?