Velen van ons houden wel van een drankje op zijn tijd. Biertje hier, whisky’tje daar. Zo rond de tijd dat de zon opkomt komt weet je vaak al wat jou de volgende dag te wachten staat. Een kater, de meesten van ons hebben er wel eens mee te kampen gehad na een avondje gezellig borrelen met kameraden. Hoe je het ook wendt of keert, het kan een ware lijdensweg zijn.
Symptomen als een kloppend voorhoofd, een gortdroge mond en duizeligheid passeren de revue, je bent een gebroken mens. Lichamelijke misère gekoppeld aan een alles overschaduwend schuldgevoel over die dronken opmerking die je zo nodig moest maken aan de bar. Een hoge prijs die de meesten van ons wel eens hebben moeten betalen. Wij bekeken vandaag het verschijnsel ‘kater’ eens en, nog belangrijker, wat je eraan kunt doen. Vijf tips om die kater aan te pakken!
Ieder lichaam is anders
Een onderzoek in een bekende badplaats volgde 100 vakantiegangers en hun drankgedrag. Dit fantastische onderzoek gaf als een van de resultaten aan dat zij die veel alcohol dronken ook meer last hadden van een kater. Duizelingwekkende uitkomst dit.
Interessanter was dat niet al de feestvierders last hadden van een kater, ondanks ieders hoge consumptie van alcoholische dranken. 23% van deze groep had dan ook nergens last van de volgende dag. Dit zijn vaak die irritante vrienden die de volgende ochtend om 10 uur topfit aan je deur staan terwijl jij al drie keer, uit pure ellende, van het bed naar de wc bent gekropen.
Het is dan ook geen exacte wetenschap. Factoren als leeftijd, gezondheid, gewicht en ervaring spelen ook een erg grote rol. Zo zijn er ook mensen die na 2-3 glazen een flinke kater hebben. Drinken met mate is dan ook de beste methode tegen een kater.
Beter voorkomen dan genezen, dat brengt ons gelijk bij punt een.
Tip 1: Drink met mate (en water) en eet ook goed van tevoren
We zullen niet al te belerend zijn, maar de beste remedie tegen een kater is natuurlijk het minderen van je alcoholinname. Lekker logisch ook, daar kun je wat mee. Mocht het echter al wat te laat zijn voor dit advies, dan is het drinken van water, ook tijdens het drankgelag, een fantastisch idee. Wissel de drams whisky af met een flesje spa en ga de uitdroging van je lichaam tegen. Dit bespaart je alvast aardig wat problemen de volgende dag.
Het is ook niet aan te raden te drinken op een lege maag. Je zult de gevolgen van alcohol veel sneller merken wanneer je niet gegeten hebt. Het klinkt als een boerenwijsheid, maar het blijkt wel echt waar te zijn. Een volle maag vertraagt de opname van alcohol en sommige vitamines zijn ook echt goud waard. Zo zou het eten van een banaan voordat je gaat drinken erg helpen.
Tip 2: Ontwijk drankjes met foezelalcoholen
De ene drank is de andere niet. Door het proces van fermentatie worden suikers omgezet in carboon-dioxide en ethanol, ook wel alcohol genaamd. Een van de bijproducten is de giftige stof die wij als foezelalcohol kennen (congeners in het Engels). Deze worden in kleine hoeveelheden gevormd en zijn te vinden in alcoholische dranken. Sommige studies geven aan dat het consumeren van dranken met hoge hoeveelheden foezelalcohol je een heftigere kater zullen bezorgen.
In dranken die gemaakt worden van fruit, met name pruimen, zitten doorgaans aardig wat van deze foezelalcoholen. Pruimbrandewijn etc. is dan ook ‘killing’ ondanks dat ze doorgaans hartstikke lekker zijn. Het is dan ook verstandig wat rustiger aan te doen met deze dranken. Daarbij heeft whisky dan natuurlijk weer een hoger alcoholpercentage dan bijvoorbeeld bier en wijn. Whisky bevat echter minder van deze foezelalcoholen, dus dat valt dan weer mee.
Niettemin geven we geen garanties, je kunt je aan geen enkele alcoholische drank te buiten gaan zonder de gevolgen te dragen. We willen ook geen klachten in onze mailbox op zaterdagochtend.
Tip 3: Zorg dat je goed uitgerust bent
Alcohol kan ervoor zorgen dat je niet goed slaapt. De kwaliteit van je slaapuren gaat omlaag en soms wordt je vroeger wakker dan je zou willen. Interessante, vreemde dromen daargelaten, zijn dit vervelende dingen, aangezien je lijf nu net die slaap nodig heeft. Het is bewezen dat het nuttigen van alcohol in combinatie met een slechte nachtrust bijdraagt aan vervelende symptomen als hoofdpijn, prikkelbaarheid en vermoeidheid.
Waar lage tot gemiddelde hoeveelheden je slaapproces juist positief kan beïnvloeden, doet overmatig drankgebruik dus het tegenovergestelde. Zorg dat je hoe dan ook voldoende nachtrust krijgt, voor je op stap gaat, maar zeker de dag erna.
Tip 4: Hair of the dog – een drankje de volgende ochtend
Nee, dit is niet enkel maar een fabeltje. Er zijn mensen die zweren bij het eeuwenoude geloof dat je moet beginnen waar je mee geëindigd bent. Een eenheid alcohol de volgende ochtend zou helpen bij het ‘uitkateren’. Al zijn er natuurlijk ook mensen die dat iets te letterlijk nemen en daardoor in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dat raden we ten zeerste af.
Wetenschappelijk gezien zit er echter wel iets in. Het nuttigen van alcohol wanneer je een kater hebt stopt de omzetting van methanol naar formaldehyde, een schadelijke stof die gezien wordt als de hoofdverantwoordelijke voor enkele symptomen van je kater. Nu zal er echter niemand zijn die je dit echt aanraadt, aangezien dit tot ongezonde gewoontes kan leiden. We raden je dan ook aan de andere tips de voorkeur te geven.
Tip 5: Probeer enkele van deze ‘wondermiddeltjes’
Mocht je al ons advies hierboven bestudeerd hebben, maar het helpt allemaal niet, dan zijn er enkele middeltjes die aan effectieve symptoombestrijding doen. De onderstaande middeltjes zijn onderzocht op hun geneeskrachtige werking bij katers:
- Rode Ginseng: Een studie bracht aan het licht dat rode Ginseng kan helpen bij het omlaag brengen van je alcoholniveau en het verminderen van kater-klachten.
- Cactusvijg: Enkele bronnen bevestigen dat dit type cactus zou kunnen helpen bij het bestrijden van katers. Een studie uit 2004 gaf aan dat je leed met de helft wordt verzacht door het innemen van cactusvijgextract.
Verder zijn gember, borage olie en Siberische Ginseng blijkbaar ook erg effectief en zweren halve volksstammen bij tomatensap. Veel van deze studies zijn echter niet alleszeggend of alomvattend. Er zijn honderden producten die aangeprezen worden als ‘wondermiddeltje’, maar een gering effect hebben en soms erg prijzig zijn.
De crux
Er zijn nogal wat dingen die je kunt doen aan een kater. Er zijn honderden middeltjes op de markt, er heersen veel fabeltjes en er zijn talloze ‘kenners’ die precies weten wat jij nodig hebt. Het gros van deze remedies worden echter niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Wat we wel weten is dat goed eten van tevoren, goed uitgerust zijn en voornamelijk gehydrateerd blijven essentieel zijn. Dit zijn dingen die werken en je veel hoofdpijn kunnen besparen.
Bovenal, we noemen het nog maar eens, let op die alcoholinname. Heb je die laatste whisky voor het slapengaan echt nodig, of ga je daar morgenvroeg spijt van hebben? De crux van dit verhaal is dan ook, wees verstandig en let goed op elkaar. Sláinte.
Tot slot nog een gratis tip: Zodra een van je vrienden voorstelt nog gezellig een rondje tequila te doen, maak dat je wegkomt. Er is geen andere drank die zo’n symbolische middelvinger is naar je eigen gesteldheid de volgende ochtend, dan tequila. Zeg nou zelf, whiskyliefhebbers hebben toch sowieso niets met tequila?