Meer dan 1200 soorten whisky in het assortiment

Nederland, whiskyland

24 april 2015 0 reacties
Millstone Nederlandse whisky

Van tijd tot tijd willen wij, als Nederlandse webshop, ook eens verder kijken dan de typische whiskylanden. Schotland, Ierland en de Verenigde Staten zijn tenslotte niet de enige landen waar men gedreven bezig is met het maken en drinken van whisky. Ook hier in Nederland zijn er ontwikkelingen die het vermelden waard zijn.

Ook in Nederland wordt er whisky gemaakt

Met een geschiedenis van gin, jenever en het stoken van brandewijn weten wij ook wel het een en ander van het produceren van sterke dranken. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de eerste whisky van Nederlandse bodem vanaf 2007 verkrijgbaar is. Zuidam Distillers, aangevoerd door de familie Zuidam, maken sinds 1997 whisky met een opvallend Nederlands tintje. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er dus een merk whisky dat uit Nederland komt.

De Millstone whisky’s zijn verkrijgbaar in vier landen, waaronder Nederland, België, Japan en Denemarken. De whisky’s hebben minimaal vijf jaren gerijpt, de eerste batches stammen uit 1997, maar het product werd in 2007 voltooid bevonden. Een van onze persoonlijke favorieten is de Millstone 100 Rye. Deze whisky is gemaakt van 100% rogge en heeft 100 maanden liggen rijpen in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten. De prijs ligt net wat onder de 100 euro en maakt deze whisky zeker het proberen waard. ‘Laat menig Amerikaanse roggekorrel whisky verbleken’, schreef een liefhebber.

Documentaire over whisky en Nederland

Onlangs is er een veelbesproken documentaire uitgekomen van filmmaker en whiskyliefhebber Gwen Jansen. De film met als titel ‘Nederland Whiskyland’ zal eind april vertoond worden op het Spirit of Speyside Festival in het Speyside Visitor Centre, in Aberlour, Schotland. Op 1 en 2 mei zal de filmmaakster zelf ook aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De filmmaakster beschouwt het als een grote eer dat de film ook in de bakermat van de whisky zal worden vertoond.

De film verteld over de interessante en unieke whiskycultuur in Nederland, destillatieprocessen en zelfs over whisky op het Caribisch eiland Curaçao. De film is volledig bekostigd via online crowdfunding en heeft geen subsidies ontvangen. In totaal is er drie jaar gewerkt aan het maken van deze documentaire. De film is zowel beschikbaar in het Engels als in het Nederlands. De film beleefde haar wereldpremière op het filmfestival ‘Film by the Sea’ in Vlissingen.

Whisky festivals in Nederland

Whisky leeft in Nederland. Het amberkleurige vocht is allang volledig omarmd, ook in de Lage Landen. De populariteit van whisky blijkt uit het toenemende aantal whisky-activiteiten in Nederland. Zo worden er met grote regelmaat whisky gerelateerde evenementen georganiseerd.

Zo zal op vrijdag 12, zaterdag 14 en zondag 15 november 2015 de grote kerk in Den Haag haar deuren weer openen voor whiskyliefhebbers van heinde en verre. Het zogenaamde International Whisky Festival 2015 in de Grote Kerk Den Haag is een drukbezocht whisky festival in onze politieke hoofdstad. Verwacht hier alle mogelijke activiteiten voor whiskyliefhebbers, -kenners en -geïnteresseerden. Masterclasses, whiskytours en proeverijen, vooral veel proeverijen.

Gedurende het jaar worden er een heel aantal whisky festivals in Nederland georganiseerd in steden als Amsterdam, Leiden en Groningen. Wanneer je dus nog een leuke activiteit zoekt op whiskygebied, dan is Google je vriend.

Algemeen / 0 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?