Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Aberlour, een parel uit Speyside

12 augustus 2016 0 reacties
Aberlour, echte Speyside whisky

Aberlour is een Schotse single malt whisky die sinds 1879 wordt geproduceerd in de Aberlour Distillery in het plaatsje Aberlour, in Schotland. De distilleerderij ligt in de fameuze whiskyregio Speyside.

We bespraken vorige week reeds The Balvenie, de illustere Speyside single malt whisky uit Dufftown. Deze week is de Aberlour uit een dorpje wat verderop aan de beurt. Deze distilleerderij met twee wash stills en twee spirit stills, ligt daar waar de rivieren Lour en Spey samenvloeien. Een échte Schotse distilleerderij in een échte whiskyregio. Aberlour is overigens Keltisch en betekent ‘Mouth of the Chattering Burn’.

Aberlour, een whisky met een rijk verleden

Deze whisky zag het levenslicht toen James Fleming, de zoon van een lokale boer, in 1879 een lap land wist te bemachtigen in het Schotse plaatsje Aberlour. James had in de tien jaren daarvoor reeds ervaring opgedaan in de Dailuiane distilleerderij. De Dailuiane distilleerderij bevind zich in het gebied Strathspey, een regio waar ook menig andere bekende distilleerderij te vinden is. Het is deze regio waar je de mooie distilleerderijen van Balvenie en Glenfiddich kunt bezoeken. Aan de voet van de Ben Rinnes. Deze distilleerderijen zijn zeker een bezoekje waard, daarnaast is de regio ook zeer de moeite waard.

Geheimen achter de whisky’s van Aberlour

Aberlour whisky wordt bewaart in vaten die voorheen gebruikt werden voor de productie van bourbon in de Verenigde Staten, een veel voorkomend gebruik in Schotse distilleerderijen. Aberlour heeft tevens een selectie whisky’s die, nadat ze enkele jaren hebben doorgebracht in de oude bourbonvaten, worden overgegoten naar vaten die voorheen werden gebruikt voor het produceren van wijnen en sherry’s.

Deze methode wordt voornamelijk gebruikt om whisky’s te maken die ook aantrekkelijk zijn voor de Franse markt. Die Fransen zijn, zoals we allemaal weten, natuurlijk dol op alles wat maar enigszins te maken heeft met wijn, druiven etc. Blijkbaar zien ze dit ook graag terug in hun whisky’s. Volgens de kenners pakte deze keuze zeer goed uit, met een zeer bijzondere en volle whisky als resultaat.

Beroemde en geroemde whisky

De whisky’s van Aberlour zijn nogal eens in de prijzen gevallen. Zo wonnen ze regelmatig gouden medailles in de San Francisco World Spirits Competitions. Zo ongeveer de meest toonaangevende competitie voor sterke dranken. 2011 was bijvoorbeeld een erg succesvol jaar. Toen won zowel de 16-jarige evenals de 18-jarige variant een Double Gold Medal. In datzelfde jaar won de 12-jarige versie, net als de A’bunadh een Silver Medal.

Die laatste is een heerlijke whisky die zeker het vermelden waard is. Deze No Age Statement single malt wordt verkocht in gelimiteerde oplages. Iedere partij wordt vervaardigd uit vaten die variëren van 5 tot 25 jaren oud. De A’bunadh wordt uitsluitend gerijpt in Spaanse eiken sherry-butts, waardoor deze whisky een zoeter en zachter karakter heeft. A’bunadh wordt niet ge-chill-filtered. Het woord A’bunadh komt uit het Gaelic en betekent letterlijk ‘van de oorsprong/bron’.

Wij raden aan zeker eens een whisky van Aberlour te proberen. Ontdek hier de whisky’s van Aberlour. Het is een whisky van uitstekende kwaliteit en bij uitstek een goed idee voor een cadeau voor vaderdag of voor een verjaardag.

Whiskymerken / 99 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?