Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

6 voordelige whisky’s die toch verrassend goed smaken

3 februari 2017 5 reacties
Voordelige whisky's die verrassend goed smaken

Het liefhebben van whisky kan een dure hobby zijn. Zeker wanneer je een echte fijnproever bent en een favoriet merk hebt. Een aardige fles whisky loopt al snel in de tientallen euro’s en dan hebben we het soms nog niet eens over heel bijzondere whisky’s. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel.

Waarom is whisky zo duur?

Whisky is een bijzonder product dat veel aandacht en vakmanschap vergt. Daar betaal je voor. Whisky’s rijpen vaak jarenlang in grote opslagruimtes onder de perfecte omstandigheden en er komt aardig wat vakkundig personeel bij kijken gedurende het distilleerproces.

Het is dan ook niet vreemd dat de erg dure whisky’s doorgaans ook de oudste zijn. Deze whisky’s liggen vaak tientallen jaren te wachten op hun botteling. Ook zijn er veel logistieke kosten betrokken bij het uiteindelijke kostenplaatje. Het is natuurlijk zo dat voltooide flessen whisky de hele wereld overvliegen/varen en rijden naar hun plek van bestemming.

De meeste whisky’s worden van heinde en ver geïmporteerd. Wanneer je daarbij rekening houdt met het feit dat de vraag in bijvoorbeeld de Aziatische markten enorm is gestegen, is het slechts logisch dat whisky niet voor een appel en een ei over de toonbanken gaat. Tenslotte, hoe schaarser een product, hoe hoger de prijs. De Schotse distilleerderijen hebben zelfs moeite met het bijhouden van de steeds toenemende vraag.

Goede whisky’s voor een voordelige prijs

Een goede whisky hoeft niet altijd duur te zijn. Er zijn legio whisky’s die voor een paar tientjes te verkrijgen zijn en prima smaken! Uitermate geschikt voor een avondje doorzakken en ook niet te duur om gewoon lekker tussendoor eens te drinken.

Wij hebben een aantal whisky’s op een rij gezet die volgens ons kwalitatief prima whisky’s zijn voor een voordelige prijs. Natuurlijk is iedere keuze op dit vlak nogal subjectief, vandaar dat we ze allemaal even omschreven hebben. Dan heb je al een idee of het iets voor jou is.

Talisker 10 Years

De Talisker 10 jaar is een whisky die uitermate succesvol is gebleken. Deze whisky van het eiland Skye is een ware vertegenwoordiger van het eiland. De distilleerderij is te vinden in Carbost op het noordelijke eiland. De Talisker Distillery is de enige distilleerderij op ‘The Isle of Skye’. Een rokerige turfachtige whisky met invloeden van peper, pekel en kruiden.

Een tikkeltje stroperig, zuur en met fijne aroma’s. Een echte eilandwhisky voor de liefhebbers en gelukkig niet al te duur. Zeker een aanrader voor mensen die eens kennis willen maken met de wat sterkere eilandwhisky’s.

Deze Talisker is een van onze favorieten. Wanneer je van echte mannelijke whisky’s houdt, is dit een must-have. Hij is daarnaast ook nog eens prettig geprijsd.

Speyburn 10 Years

Deze whisky uit de Speyburn Distillery in Banffshire in the Highlands put haar water uit de Speyside. Het is een echte Speyside whisky. Een toegankelijke whisky met een fijne fruitige smaak en een wat droge afdronk.

Tot 2008 was dit zowat de enige Speyburn die voor handen was op de markt. Zeer gemakkelijk te drinken en voor een voordelige prijs. Je kunt deze Speyburn al krijgen voor een bedrag rond de 23 euro. Zeker een aanrader voor iemand die eens kennis wil maken met de typische Speyside whisky’s.

De 10 jaar oude Speyburn is kortom een whisky die niet misstaat in jouw drankenkast. Hij is ook nog eens een van de voordeligste whisky’s van deze lijst.

Monkey Shoulder

De Monkey Shoulder is een blended whisky bestaande uit drie Schotse single malts uit de regio Speyside. De whisky is, zoals het Speyside whisky’s betaamt, makkelijk te drinken en heeft enkele uitgesproken zoete invloeden.

De naam verwijst naar een aandoening waaraan ‘maltmen’ soms leden. Deze keerden het gerst met grote scheppen. Lange diensten leidde er vaak toe dat een van hun armen ging hangen. De mannen riepen elkaar destijds vaak schertsend ‘Monkey Shoulder’ toe.

Overigens zijn de werkomstandigheden vandaag de dag beter in de distilleerderij, maar de naam is een nostalgische herinnering aan de tijden van toen. Een whisky met een ontzettende gladde afdronk, hints van vanille en honing en een tikkeltje kruidig.

Laphroaig 10 Years

Laphroaig kennen we natuurlijk al. Een van hun bekendste whisky’s, de Laphroaig 10 jaar, mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Een rokerige single malt whisky met een zoet-zoute hint, zeewier en bovenal turf.

De rook van deze turf, die afkomstig is van eigen grond dichtbij de distilleerderij, zorgt voor de kenmerkende rijke smaak van deze whisky. Deze typische whisky uit de Islay regio heeft een lange warme afdronk, een klassieke whisky. Lekker voor met deze winterse dagen.

Laphroaig 10 Years is een echte Islay whisky die steeds populairder wordt. De prijs is mooi meegenomen, zeker wanneer je voor het eerst eens een Islay whisky wilt proberen.

Four Roses

De Four Roses is een whisky uit Kentucky en de enige Amerikaanse whiskey uit onze lijst. Deze bourbon werd in 1888 geïntroduceerd en heeft een lange traditie en een grote schare liefhebbers. Deze bourbon is een blend van 11 soorten whiskey.

Een rijk palet met hints van peer en appel, gecomplimenteerd door bloemige aroma’s met honing en kruiden. Glad, zacht en een heerlijke lange afdronk. In 2010 won deze whiskey nog de Silver Medal op de San Francisco Spirits Competition. Mocht je gek zijn op bourbons, dan is dit een toegankelijke bourbon die je zeker eens moet proberen.

Four Roses is een degelijk merk dat overal verkrijgbaar is. Doorgaans is dit een van de voordeligste whisky’s in de bar. Een prima prijs voor dit staaltje Amerikaans vakmanschap.

Black Bottle

De Black Bottle is een blend van de zeven meest bekende single malt whiskymerken op het eiland Islay. Een erg complexe en licht rokerige smaak en aroma zijn het gevolg. Een whisky voor iedereen. Zeker om eens kennis te maken met de Islay whisky’s is dit een goed begin.

Je kunt hem voor een voordelige prijs oppikken uit de slijterij (of webshop) en het karakter van de Islay whisky’s eens nader beschouwen. Met aroma’s van eiken en karamel en een sterke invloed van bruine suiker. Een passende hint van iets medicinaals complementeert de complexe smaak. Rokerig, maar niet té, met een elegante peperige zachte afdronk.

De Black Bottle is een van de minder bekende whisky’s uit deze lijst. Een uitgebalanceerde whisky die de meeste whiskydrinkers zeker zullen waarderen.

Smaken verschillen

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede whisky’s te vinden voor een voordelige prijs. Bekijk bijvoorbeeld ook eens de beste whisky’s onder 20 euro. De keuze voor een whisky is erg persoonlijk. Wanneer je uiteindelijk je favoriete merk weet te vinden, doet het er allemaal niet toe. Dure smaak, goedkope smaak, het belangrijkste is dat je lekker geniet van je welverdiende whisky.

Heb jij nog goede suggesties voor kwalitatieve betaalbare whisky’s? Laat het ons weten!

Algemeen / 134 likes / 5 reacties

Anderen bekeken ook

5 reacties op dit artikel

 1. Jan Kuipers schreef:

  Goed geschreven artikel met voor ieder een betaalbare whisky.
  Een Islay blijft voor mij toch een echte lekkere whisky al heb ik wel het vermoeden dat de prijzen van Islay whisky’s sterker stijgen dan de rest.

 2. Thieu schreef:

  @ Jan Kuipers, Ik geloof best dat de goeie whiskys veel zorg nodig hebben, maar het is al een oude wijsheid, “het gaat er niet om wat het kost, maar wat je er voor kunt vragen” 😉
  Blijkbaar zijn de single malts van de Islays erg in trek, en ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Bijna elke ándere whiskey valt tegen als je die eens geproefd hebt.

 3. Thieu schreef:

  Overigens, die Black Bottle ga ik tóch eens proberen. Het klinkt niet slecht, en voor die prijs ben ik toch wel benieuwd. 😉

 4. CptRedEye schreef:

  Islay whisky’s zijn erg in trek de laatste tijd, omdat er blijkbaar behoefte is ontstaan voor een whisky met robuust karakter. Persoonlijk vind ik dat de whisky keuze sterk afhankelijk is van sfeer; de mensen waar je de dram mee deelt en het moment van inschenken. Voor elke sfeer is er een perfecte whisky!

 5. Hanno van Dijk schreef:

  Kan me wel in dit lijstje vinden. Alleen de Four Roses vond ik niet lekker, daar zat een raar synthetisch smaakje aan. De Black Bottle en de Monkey Shoulder moet ik nog een keer proberen. Van de Speyburn is ook de Bradan Orach zeer smakelijk en mijn persoonlijke favoriet is de Finlaggan Original Peaty. Een heerlijke Islay-whisky. Haast net zo lekker als een Lagavulin, maar voor de helft van de prijs.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?