Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Whisky en sigaren, een klassieke combinatie

19 mei 2015 2 reacties
Whisky en sigaren

Whisky en sigaren gaan vaak hand in hand. In westerns genieten ruwe ongeschoren mannen vaak van een dikke sigaar, terwijl ze hun andere hand ferm geklemd hebben rond een tumbler. Of denk aan Don Draper uit de bekende serie ‘Mad Men’. De charmante ‘big-shot’ marketingman struint al drinkend en rokend door de kantoren van het New York uit de jaren 50.

Voor velen het summum van cool, voor andere een schrikbeeld van een ongezonde levensstijl uit vervlogen tijden. Uiteraard weet ondertussen iedereen dat deze geneugten des levens, sigaren en whisky, niet al te goed voor je gezondheid zijn.

Een kwestie van proeven en het trainen van je smaakpapillen

Niettemin kunnen we ons voorstellen dat vele whiskydrinkers toch graag van tijd tot tijd genieten van een goed glas whisky met een stevige sigaar. Misschien is het juist de nostalgie waar hierboven naar verwezen werd. Zijn er eigenlijk sigaren die uitzonderlijk goed samen gaan met bepaalde whisky’s? En is het combineren van whisky en sigaren niet zonde van de smaak, van zowel de tabak als de whisky? De meningen zijn, zoals met zoveel ‘smaakdingen’, verdeeld. Het antwoord is erg persoonlijk.

Uitgangspunt wanneer je een whisky met een sigaar combineert en je toch van beide smaken wilt kunnen genieten, is allereerst het leren proeven. Klinkt zweverig en pretentieus, maar het antwoord ligt op het puntje van je tong. Letterlijk. Je gebruikt je smaakpapillen al wanneer je een salade met dressing eet, of wanneer je een keuze maakt voor de wijn die het beste past bij je steak. Je smaakpalet verteld je wat waarbij past. Hoe meer je je smaakpapillen op de proef stelt, hoe verfijnder ze worden.

Een goed voorbeeld zijn de vele wijnliefhebbers die uitermate getraind kunnen worden in het identificeren en beoordelen van smaken. Zelfs zo verfijnd dat men soms met indrukwekkende nauwkeurigheid kan schatten uit welke regio een bepaalde wijn komt. Zo ook met whisky. Wanneer je bewust proeft, zal je hier meer en meer besef van krijgen. Zo verbeteren professionele whiskymakers en sigarenrollers tenslotte ook doorlopend hun vakwerk. Door het bewust te blijven proeven.

De juiste sigaar bij het juiste glas whisky

Wanneer je een goed gevoel voor smaakt hebt ontwikkeld, is het een genot je favoriete sigaar te roken tijdens het drinken van je favoriete whisky. Beide smaken zullen elkaar aanvullen en complementeren. Hoofdregel hiervoor is dan ook, laat geen van beide overheersen en kies whisky’s en sigaren die goed bij elkaar passen.

Kies bijvoorbeeld een whisky met een volle smaak bij een sigaar die rijk en vol aan smaak is. Zo zal een lichte milde sigaar prima samen gaan met witte wijn of blended whisky. Middelzware sigaren zullen weer beter passen bij Speyside of Lowlands whisky’s. Rijke, zware sigaren zullen het beste bij de zwaardere Highland single malts passen, of bij een whisky van Islay.

Of je nu een dikke Cubaanse sigaar rookt met een lekker glas Macallan of een Mojito met een lichte verfijnde sigaar, dit zijn natuurlijk geen stelregels, smaken verschillen. We zijn erg benieuwd naar jullie voorkeuren. Wat is jouw favoriete whisky en sigaar combinatie? Of hou je het liever alleen bij whisky?

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

 1. Jan schreef:

  Hallo,
  Ik zoek een sigaar die bij een Bowmore whisky past.
  Wat beveelt u me aan?

  1. Merry schreef:

   Joya de Nicaragua Black Doblo Robusto

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?