Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Wat onderscheidt whisky van andere dranken?

20 februari 2015 0 reacties
Whisky en sterke dranken

Whisky is een drank die meer alcohol bevat dan bier of wijn. Whisky’s hebben vaak een rijk aroma en karakteristieke verschillende zinnenprikkelende smaken, in tegenstelling tot andere sterke dranken. Voor veel whisky drinkers is het dan ook niet ‘zo maar’ een sterke drank. Maar een soortement avontuur, een gevoel, een beleving in een glas.

Iedere whisky is uniek

Ieder land maakt zijn eigen type unieke whisky. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kennis die door de verscheidene distilleerderijen opgedaan is gedurende de afgelopen eeuwen. Het beroemdst zijn natuurlijk de schotse whisky’s. Speyside, de Highlands, noem ze maar op. Voorts komen er natuurlijk ook nog zeer smakelijke whisky’s uit landen als Ierland, Canada, Japan en de Verenigde Staten. Allemaal met hun eigen karakteristieken en schare liefhebbers. De keus is haast oneindig. Voor velen is het dan ook een heerlijk, haast niet te voltooien, avontuur, zoeken naar de perfecte whisky.

Als je een bezoek brengt aan het Edinburgh Whisky Museum in de Schotse hoofdstad zul je versteld staan hoeveel whiskymerken er eigenlijk wel niet zijn. Een eindeloze rij aan whisky’s siert de muren van dit bewonderenswaardige museum in de buurt van de Royal Mile. Vanzelfsprekend zijn er ook vele soorten wijnen en jenevers, ‘pick your poison’/’to each his own’. Niettemin heeft het amberkleurige levenswater een speciale aantrekkingskracht op velen. Noem het nostalgisch, maar een goed glas whisky op een regenachtige namiddag zijn van die momenten die je je lang zult herinneren.

Whisky blijft je verrassen. Wist je bijvoorbeeld dat whisky ook zeer goed te combineren is met een goede maaltijd? Wellicht verwacht je het niet, maar zeer pittig Indiaas eten gaat soms verrassend goed samen met een zoete, intense malt, terwijl een Japanse whisky, die doorgaans iets lichter is, zeer goed samengaat met sushi.

Het productieproces

Whisky wordt gemaakt van graan. Het soort graan heeft een grote invloed op de uiteindelijke whisky. Daarnaast hebben vele andere technische aspecten, zoals bijvoorbeeld de vaten waarin de whisky jaren doorbrengt, ook een flinke invloed op de uiteindelijke smaak, afdronk en geur van een whisky.

Whisky kan twee, of zelfs drie keer gedistilleerd worden. Schotse whisky wordt meestal twee maal gedistilleerd, terwijl Ierse whiskey drie maal wordt gedistilleerd. Er zijn single malt whisky’s en blends. Volgens de Engelse wet moet een een whisky minstens 3 jaar rijpen. Veel whisky soorten rijpen echter veel langer in een van de kenmerkende vaten. Whisky rijpt enkel goed in houten vaten, niet in glazen flessen. Dus mocht je er een in je kast hebben staan, maak er gebruik van, beter dan dit wordt deze namelijk niet.

De omgeving waar een whisky geproduceerd wordt is onlosmakelijk verbonden met het rijke karakter dat een betreffende whisky bevat. In geen enkele andere drank komen er dan ook zo veel geuren en smaken tot uitdrukking als in whisky. Dit maakt deze drank uniek en wordt daarom zo gewaardeerd door de talloze liefhebbers.

Algemeen / 0 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?