We kennen allemaal wel enkele voordelen van whisky. Het elixer drinkt uitermate prima weg. Het is een fantastische sfeermaker. Het zinnen-prikkelt de smaakpapillen. Schept een band. Ga zo maar door. Maar wist je dat je ook serieus geld kan verdienen met whisky wanneer je geen distilleerderij of slijterij runt, door middel van het investeren in whisky?
Whisky’s kopen en verkopen als een belegging is een lucratieve activiteit. Op de beurzen is men steeds vaker op zoek naar partijen whisky’s. Een ideale afwisseling van de ‘normale’ beleggingen en ook een met flinke winstpremies, aangezien whisky momenteel zéér in trek is, mede door de opkomende interesse uit China en andere opkomende economieën.
In welke whisky’s kun je het beste beleggen?
Wie beleggen er zoal in whisky zal je wellicht denken? Dat moeten toch uitsluitend kenners zijn, mensen die weten in welke whisky’s te beleggen en waar deze in trek zijn. Connaisseurs met een dermate goed overzicht van de markt. Liefst met een Schots accent. Neen, enige kennis is een aanrader, maar in principe kan iedereen beleggen in whisky. Het kiezen van de whisky’s en deze tegen een juiste prijs inkopen is een interessant spel van vraag en aanbod.
Logischerwijs loont het zich meer te investeren in de wat meer bijzondere whisky’s dan in de overal verkrijgbare whisky’s. Ren dus niet meteen naar de lokale slijterij voor een fles Johnnie Walker. De rendementen die hierbij te behalen zijn, zijn te verwaarlozen. Het ideale product is een whisky die door een distilleerderij zelf gebotteld is, een beperkte oplage kent en algemeen bekend is als zijnde een bijzonder product. De markt voor exclusieve whisky’s is namelijk zeer in opkomst.
Je kunt vrij eenvoudig beginnen door zelf kleine partijen whisky’s te kopen en verkopen via sites als eBay. Maar voor de échte beleggers is dit natuurlijk ‘peanuts’. Via de World Whisky Index, een internetbeurs voor whisky’s, is het mogelijk een portefeuille te openen en een account op te zetten. Dit is een erkende manier van beleggen, maar draagt net als alle andere manieren van beleggen een risico met zich mee.
Investeren in whisky brengt meer op dan goud
Het rendement op whiskybeleggingen wordt ongeveer geschat op 6,6 procent per jaar. Dat scheelt toch een stuk met de rente die men bij de bank ontvangt. Niettemin zijn er vele succesverhalen van mensen die met hier en daar wat mazzel, rendementen van over de 30 procent behalen. Overigens is whisky niet de enige drank waar je prima in kunt investeren. Ook exclusieve cognac en jenever zijn het waard om in te beleggen. Echter is de hype rondom beleggen in whisky momenteel het grootst.
Men kan tevens beleggen in vaten, maar dit is iets voor de lange adem. Er zijn projecten die zich richten op beleggers, projecten zoals Caskplan. Deze organisatie koopt enkele keren per jaar een vat whisky bij de distilleerderij. Vervolgens wordt, via de website, een aantal certificaten verkocht aan geïnteresseerden. Na tien jaar, vandaar onze opmerking over de lange adem, zullen hier flessen whisky uit voortvloeien die dan evenredig worden gedistribueerd aan de aandeelhouders. Het is vervolgens natuurlijk zaak niet al deze flessen zelf te ledigen, maar ze te verkopen aan de hoogste bieder.
Wij zijn erg benieuwd naar jullie gedachten hierover. Beleggen in whisky met de kans er stinkend rijk van te worden? Of het toch maar gewoon alleen bij whisky drinken houden?
4 reacties op dit artikel
Erg interessant. Las hier ook wat over: http://www.verantwoordinvesteren.nl/11022016/whisky-vloeibaar-goud/
Lijkt in ieder geval beter dan je geld op een spaarrekening te zetten.
Dat lijkt ons ook een veel betere optie, Annie! Mits je de juiste whisky om in te beleggen weet te vinden natuurlijk.
zijn er ook sites waar je in jenever kan investeren?
Aangaande dit artikel kan ik slechts zeggen, dat het helemaal niet eenvoudig is om in deze markt geld te verdienen is. Met de juiste kennis en bijbehorend marktgevoel en geld natuurlijk is een rendement van 25 / 35 procent per jaar te realiseren. Beleggen in onbekende merken en gericht op kwaliteit is de markt van weleer. Zou niet aanraden markt-jumper te worden. Daar komt een einde aan. Maar veel heel veel lezen, en goed zoeken een sport te maken. Zonder Europese contacten, ben je nergens.
Albert van Rossum