Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

The Macallan, een lieveling van de whiskyliefhebbers

17 februari 2016 1 reactie
The Macallan, een lieveling van de whiskyliefhebbers

Al sinds 1824 weet deze whisky de critici te overtuigen van haar kwaliteit. Het merk was een van de eerste Schotse distilleerderijen die een officiële licentie wist te bemachtigen. The Macallan is een single malt Scotch die geproduceerd wordt in het kleine dorpje Craigellachie in Moray.

Na distillatie in The Macallan Distillery worden de flessen Macallan over de hele wereld verkocht. The Macallan is een van ’s werelds populairste single malts, na de reuzen Glenfiddich en The Glenlivet. Zelfs James Bond drinkt Macallan, zo zie je hem bijvoorbeeld toasten (“To the women we love”) met een 50 jaar oude Macallan in de film Skyfall uit 2012.

Het merk en de distilleerderij zijn onderdeel van de Edrington Group, een onderneming die we al kenden van The Famous Grouse en Cutty Sark. Sterker nog, de Macallan wordt zelfs gebruikt in de blend Famous Grouse.

Een bezoekje brengen aan The Macallan Distillery

De distilleerderij in Craigellachie heeft een productiecapaciteit van 8 miljoen liter per jaar. De stills die gebruikt worden zijn naar eigen zeggen de kleinste in Speyside. Je kunt deze noordelijk gelegen distilleerderij natuurlijk ook zelf bezoeken. De 45 minuten-durende rondleiding vertelt je alles over de geschiedenis en technieken die dit merk gemaakt hebben tot wat het vandaag de dag is. Vanzelfsprekend is er ook een ’tasting’ mogelijk op het prachtige landgoed.

The Macallan Distillery

De naam Macallan is overigens waarschijnlijk afkomstig van twee ‘Gaelic’ woorden. Het is naar verluidt een samentrekking van de woorden ‘Magh’ (een vruchtbaar stuk land) en ‘Ellan’ (van St Fillan – een Ierse monnik die in de 8ste eeuw na Christus heel Schotland afreisde om het woord van god te verspreiden). Later werd deze naam ‘verengelst’ naar Macallan.

Een echte Speyside whisky of niet?

Macallan werd doorgaans altijd gezien als een echte Speyside whisky. Een van de illustere whiskyregio’s van Schotland. Sinds de vernieuwde Scotch Whisky Regulations van 2009 wordt er echter licht getoornd aan deze status, aangezien het piepkleine dorpje Craigellachie officieel niet gezien wordt als onderdeel van Speyside. De ‘oer-kenners’ in Schotland dienen af en toe ook wat te hebben om over te discussiëren, zullen we maar zeggen.

Vaak wordt de distilleerderij nu geschaard bij de Highland malts. Vandaar dat dit ook op het etiket van de fles terug te vinden is. Speyside of niet, dit is een whisky om van te houden.

Karakteristiek aan de Macallan zijn smaak- en geurinvloeden van gedroogd fruit en nootmuskaat. Gedurende de productie gebruikt men technieken en processen afkomstig uit Spanje, Noord-Amerika en Schotland. Het merk staat er om bekend erg de nadruk te leggen op het gebruik van traditionele methodes en natuurlijke, eerlijke producten.

Een lieveling van de whiskykenners

Macallan is een van de meest geliefde whisky’s onder verzamelaars. De laatste 4 decennia is het merk uitgegroeid tot een ware lieveling van de echte kenners. Een dure hobby overigens, aangezien de wat zeldzamere Macallans soms van eigenaar wisselen voor duizenden ponden. Grof geld, maar een goede investering aangezien de waarde alleen maar blijft toenemen. Wij houden het echter liever bij het drinken van deze heerlijke whisky.

Ben je benieuwd geworden naar dit veelgeliefde whiskymerk? We hebben een aanzienlijk assortiment Macallan whisky, dus er zit ook vast iets bij naar jouw smaak.

Whiskymerken / 123 likes / 1 reactie

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

  1. Peter Wilms. schreef:

    Hallo, wij hebben volgende week een kleine proeverij waar ik The Maccallan EDITION no 2 met 48,2 procent wil laten proeven. Zou ik van u wat informatie over deze whisky mogen wat betreft reuk, smaak, afdronk e.d.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?