Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

The Famous Grouse, geroemd en bezongen

24 juli 2015 1 reactie
The Famous Grouse geroemd en bezongen

The Famous Grouse is een zeer succesvol en welbekend Schots whiskymerk. De distilleerderij produceert hoogwaardige blends die geen gelijke kennen. De distilleerders van The Famous Grouse kunnen bogen op een lange en rijke traditie en ervaring. De blends werden voor het eerst vervaardigd door Matthew Gloag en zijn zoon in 1896.

The Famous Grouse, een merk uit duizenden

Vandaag de dag is de distilleerderij in handen van The Edrington Group. The Famous Grouse gebruikt in haar blends enkele zeer bekende single malts die ook gestald zijn bij The Edrington Group. Denk bijvoorbeeld aan Highland Park of The Macallan. Wij vonden enkele fascinerende feiten over deze interessante distilleerderij met het zo typerende logo. Wat voor vogel dit is? Een rode Schotse sneeuwhoen, een nationaal symbool in Schotland.

Wist je bijvoorbeeld dat The Famous Grouse de best verkopende whisky is in Schotland? Het merk weet al jarenlang (sinds de vroege jaren 80) concurrerende merken als Bell’s, Teacher’s en Grant’s voor te blijven en prachtige bedrijfsresultaten te presenteren. Het grootste deel van haar verkoop behaalt het bedrijf in de feestdagen aan het einde van het jaar.

The Famous Grouse, sterk geworden door de familie Gloag

Laten we teruggaan naar het begin. Toen Matthew Gloag, een kruidenier en wijnhandelaar in Perth (Schotland) met enige regelmaat whisky’s inkocht van verschillende distilleerderijen overal in het Schotse land. Toen zijn zoon, William Gloag, in 1860 de familiezaak overnam, besloot deze zelf whisky te gaan blenden. Uiteindelijk bleek de volgende generatie het meeste gestalte te geven aan het merk zoals we dat vandaag de dag kennen.

William’s neefje, ironisch genoeg ook Matthew geheten, nam de onderneming over en vervaardigde in 1896 een blend met de naam The Grouse Brand, later werd dit, mede door de overweldigende interesse in de blend, The Famous Grouse. Een ander familielid dat nog een interessante toevoeging had, was Matthew Gloag’s dochter Phillippa. Zij ontwierp het zo bekende logo. Zodoende heeft de halve familie Gloag een invloed gehad op het ontstaan van wat vandaag de dag de best verkopende whisky is in de bakermat van de whisky’s, het door ons zo geliefde Schotland.

Het bedrijf ging daarna, net als zo velen, over aan grote investeerders en rijke concerns. Vandaag de dag is het bedrijf in handen van een grote speler op de markt: The Edrington Group.

The Famous Grouse Experience

Enkele feitjes over The Famous Grouse:

 • Alcoholsterkte: 40%
 • De blends rijpen 6 maanden in eikenhouten vaten op 46%.
 • In 1984 kreeg The Famous Grouse de ultieme eer voor een onderneming op Britse bodem. Het ontving een ‘Royal Warrant’, vergelijkbaar met het predicaat ‘Hofleverancier’ hier in Nederland.
 • The Famous Grouse was in het verleden een sponsor van het Schotse nationale rugbyteam.
 • In 2010 werd het prachtige kunstwerk ’the grouse statue’ overgedragen aan de bevolking van Perth. Het grote beeld kijkt in de richting van de stad Perth. Dit symboliseert de verbondenheid tussen The Famous Grouse en de stad.
 • In Perth, Schotland, is er zelfs een speciale The Famous Grouse bar. De gelegenheid heeft zelfs een chique besloten dinerruimte, genaamd ‘The Matthew Gloag room’.
 • Famous Grouse whisky doorloopt het duizelingwekkende aantal van 8564 controles voordat het de fles ingaat.
 • Het recept van The Famous Grouse is een van Schotland’s best bewaarde geheimen. Het enige dat hierover bekend is, zijn de twee fundamenten: The Macallan en Highland Park.
 • In Schotland worden gemiddeld 3 glazen Famous Grouse gedronken per seconde.
 • The Famous Grouse wordt verkocht in meer dan 100 landen.

Wil je meer te weten komen over The Famous Grouse? Er is een Famous Grouse Experience in een van Schotland’s oudste distilleerderijen ‘The Glenturret’. Deze toer werd in 2015 zelfs bekroond met de titel ‘Whisky Visitor Attraction of the Year 2015’. Zeker een aanrader dus. Benieuwd naar de smaak? Bekijk dan eens ons The Famous Grouse aanbod in de webshop.

Whiskymerken / 0 likes / 1 reactie

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

 1. Martin lambinon schreef:

  Een goede whisky 3 per maand koop ik de fames

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?