Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

De 10 grootste whiskydrinkers ter wereld

5 januari 2016 0 reacties
De 10 grootste whiskydrinkers ter wereld

Whisky wordt overal ter wereld gedronken. Er is geen land ter wereld waar het amberkleurige vocht niet in menig drankkast terug is te vinden. Maar waar drinkt men nou de meeste whisky? Is dat in Schotland, de bakermat van de whisky’s? Of zijn het toch de Amerikanen en hun graanwhisky’s die de boventoon voeren? Wij zochten het uit en maakten een top 10.

We kunnen overigens alvast verklappen dat Nederland niet terug te vinden is in de top 10. Ons landje is terug te vinden op plek 21. Nederland is met 0,52 liter per hoofd van de bevolking prima vertegenwoordigd, maar we mogen nog wel een aantal flesjes wegtikken voor we met de grote jongens meedoen. Onze zuiderburen doen het met 0,88 liter een stuk beter en zijn terug te vinden op plek 13. Welke landen wel in de top 10 staan, en hoeveel ze consumeerden, kun je hieronder vinden.

De grootste whiskydrinkers over 2014

10. Canada

De Canadezen, zelf ook geen amateurs wat betreft het vervaardigen van whisky, laten zich niet kennen en vallen nog net in de top 10 van de grootste whiskydrinkers ter wereld. De gemiddelde Canadees drinkt 1,19 liter whisky per jaar. Dat is een keurig gemiddelde voor de inwoners van het koude, grille, maar oh-zo-mooie noordelijke buurland van de Verenigde Staten.

Canada blijft hiermee landen als Zuid-Afrika (0,93 liter per jaar), België (0,88 liter) en ook Nederland (0,51 liter) ruim voor. Maar zeg nou zelf, wanneer je jezelf terugvindt ergens in een blokhut in besneeuwd Yukon, gaat zo’n flesje er met gemak in.

9. India

Indiërs zijn dol op whisky. Al geruime tijd voert het drukbevolkte land de ranglijsten aan voor wat betreft de meest omvangrijke import van whisky ter wereld. In India wordt, wanneer gekeken wordt naar het totaal aantal flessen, ook de meeste whisky gedronken. India is verantwoordelijk voor de helft van de whiskyconsumptie.

In 2014 dronken zij samen wel 1,5 miljard liter whisky. Dat zijn heel wat geslaagde feestjes. Sterker nog, ter vergelijking dronken de Amerikanen samen in het afgelopen jaar ‘slechts’ 462 miljoen liter whisky. Natuurlijk heeft het kleurrijke Aziatische land wel een bevolkingsomvang van heb-ik-jou-daar. India moet in deze lijst dan ook 8 andere landen voor zich dulden. Per capita dronken de Indiërs 1,24 liter whisky.

Interessant zijn ook zeker de opkomende Indiase whisky’s. Zo doet het merk Officer’s Choice het ook buiten India erg goed. In India is het merk met wel 50% marktaandeel in haar segment een heuse reus onder de whisky’s. Heb je deze whisky nog niet geprobeerd? Dat is dan ook weer niet heel vreemd, in de westerse wereld lijkt men nog de voorkeur te geven aan de gevestigde namen. Maar wie weet drinken we in de toekomst wel allemaal regelmatig een Indiase whisky, die kans is zeker aanwezig.

8. Ierland

De Ieren staan bekend om hun fikse drankinname. Wereldwijd staan de Ieren bekend als goede drinkmaatjes die al schreeuwend en feestend op hun Ierse folkrockmuziek als maar minder verstaanbaar worden. Wie heeft niet eens met een glas whisky in de hand vol overgave mee lopen blèren met Thin Lizzy’s – Whisky in the Jar?

Het is dan ook niet vreemd dat wij het kleine landje terugvinden in deze top 10. Het land telt ontzettend veel goede whisky’s en heeft een imposante traditie op het gebied van whisky. Het mag dan ook met recht een écht whiskyland worden genoemd. De Ieren dronken 1,24 liter whisky per persoon in 2014. Hiermee volgen ze het Verenigd Koninkrijk op de voet.

7. Verenigd Koninkrijk

De Engelsen, de Welshmen, de Noord-Ieren, maar voornamelijk natuurlijk de Schotten, hebben altijd een voorliefde gehad voor een goed glas whisky. Van de kroegen van Londen, de bars in Liverpool tot aan de pubs in de Schotse hooglanden, door het hele land drinkt men al eeuwen whisky. De Britten dronken in 2014 1,25 liter whisky per capita.

Daarmee blijven ze de Ieren dus nét voor. We hoeven niet te vermelden dat een groot deel van de wereldwijde whiskymarkt al eeuwen gedomineerd wordt door de acties en handelslust van de Britten. Het in 1851 opgerichte merk Bell’s verkoopt de meeste flessen whisky in het Verenigd Koninkrijk.

6. Verenigde Arabische Emiraten

Een onverwachte zesde plek voor deze verzameling oliestaten grenzend aan Saudi-Arabië en Oman. Met een consumptie van 1,27 liter whisky per jaar doen ze het lang niet slecht. Een groot gedeelte van deze whisky’s wordt gedronken in de luxe bars van het ultieme toeristenoord, Dubai. Kenners denken dat de sterk groeiende economie, gecombineerd met de vele westerse toeristen een flinke groei in de populariteit van onze favoriete drank heeft veroorzaakt.

Ieder jaar stijgen de verkopen van voornamelijk de wat meer gevestigde westerse merken. Het klinkt bepaald niet vervelend om in de zonovergoten Verenigde Arabische Emiraten van een smaakvolle whisky te genieten. Of twee.

5. Spanje

Nummer vijf op deze lijst is Spanje. De Spanjaarden lijken ondanks de economische crisis hun voorliefde voor whisky niet verloren te hebben. De inwoners van het Iberisch schiereiland staan er bekend om veel mixdranken te nuttigen. De Gin-Tonics en Cuba Libre’s vliegen in Madrileense kroegen als warme broodjes over de bar. Nu kunnen we ons voorstellen dat, vooral in de hete zomers aan de Costa Blanca, wat cola in je whisky enigszins verfrissend werkt.

Maar hoe dan ook, de Spanjaarden drinken wel 1,29 liter whisky per jaar. Met meer dan 46 miljoen inwoners, zijn de Spanjaarden een van de grootste whiskyafzetmarkten in Europa. Goed voor hen, Salud!

4. Australië

Australië, het land van de kangoeroe, de didgeridoo, het Sydney Opera House én, blijkbaar, whisky. De stoere bewoners van het continent-en-land-in-een zijn hun voornamelijk Britse roots niet vergeten en schenken een aanzienlijk aandeel van de wereldwijde whiskymarkt in hun bebaarde kelen. De Australiërs dronken in 2014 gemiddeld 1,3 liter whisky per persoon.

Sullivans Cove Australian whisky

Een minder bekend feit is dat er ook flink wat whisky wordt gedistilleerd op het eiland Tasmanië. Het naar een Nederlandse ontdekkingsreiziger vernoemde eiland telt rond de 10 distilleerderijen. Deze produceren bekende (prijswinnende) merken als Lark, Sullivans Cove en Overeem. Saillant detail is wel dat deze whisky’s voornamelijk worden geëxporteerd, aangezien de lokale bevolking de voorkeur geeft aan merken als Jack Daniels en Johnnie Walker.

3. De Verenigde Staten

The good ol’ US of A. Een ware grootmacht op menig gebied, waaronder het drinken en vervaardigen van whisky. Amerikaanse whiskey’s en bourbons zoals Jack Daniels en Maker’s Mark worden al sinds mensenheugenis wereldwijd verkocht en gedronken. Het is dan ook niet vreemd dat de VS bovenin te vinden is op de derde plek in deze lijst. Amerikanen dronken in 2014 gemiddeld 1,41 liter whisky per persoon. Even ter vergelijking, dat is bijna drie keer zoveel als in ons land.

Whisky is volledig doorgedrongen tot de Amerikaanse cultuur. Maar toch, wanneer wij hadden moeten gokken, wie er op de eerste plek zou staan in deze lijst, zouden wij op de VS gegokt hebben. De ultieme held volgens Hollywood drinkt doorgaans whisky, of deze nu door David Duchovny of door Clint Eastwood wordt gespeeld. De haast 320 miljoen Amerikanen hebben een grote invloed op de wereldwijde whiskymarkt en dat zal de komende tijd nog wel zo blijven.

2. Uruguay

Het Zuid-Amerikaanse Uruguay is wellicht een opvallende runner-up voor deze lijst. Omringd door whiskyreuzen als de VS en de UK, het land telt ‘slechts’ 3,3 miljoen inwoners, maar die zijn blijkbaar bepaald niet vies van een goed glas whisky. De clubs van Montevideo schenken veelvuldig merken als Dunbar en William Lawson’s.

De Uruguayanen dronken in 2014 gemiddeld wel 1,77 liter whisky per persoon per jaar. Mocht je dus als whiskyliefhebber gaan backpacken in Zuid-Amerika, weet je in ieder geval dat je in Uruguay niet droog hoeft te staan, integendeel.

1. Frankrijk

Frankrijk op nummer één? Drinken ze daar nog iets anders dan wijn? Blijkbaar zijn de Fransen ook dol op een whisky van tijd tot tijd. Met wel 2,15 liter whisky per capita voeren de Fransen deze lijst aan. Kunnen we hiermee concluderen dat de Fransen, bekend als ontzettende levensgenieters, gewoon een voorliefde hebben voor alle dranken?

Voor 2005 hadden in het Mediterrane land anijsdranken zoals Pastis nog de voorkeur, maar sindsdien heeft de whiskyconsumptie een fikse vlucht genomen. De Franse consumeren jaarlijks iets minder dan 200 miljoen liter whisky, wat ongeveer 40% van het totale marktaandeel geconsumeerde sterke drank is in het land.

Er worden tevens whisky’s geproduceerd in het Bourgondische land, in regio’s als Bretagne en de Elzas zijn distilleerderijen te vinden die erg goede whisky’s vervaardigen. Een van ’s werelds grootste whiskyreuzen Pernod Ricard is gevestigd in Parijs. Deze multinational kocht in het verleden prestigieuze whiskymerken als Ballantine’s en Chivas Regal.

Zoals je ziet kun je als whiskydrinker overal ter wereld wel een geschikte whisky vinden. Of je nu in Parijs, Istanbul of Ottawa de bar inloopt, overal zijn de bekendere whiskymerken wel te vinden. Maar interessant is ook af en toe eens een lokale whisky te proberen of een whisky uit een wellicht minder bekende regio. Zo hebben wij ons voorgenomen eens een aantal Franse whisky’s te proberen de komende tijd. Je weet maar nooit wat je tegenkomt.

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?