Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

4 mythen over whisky

17 juni 2015 3 reacties
Mythen over whisky

Wie heeft ze niet ooit gehoord? Mensen die met onderstaande 4 absolute dooddoeners over whisky aankomen, slaan volledig de plank mis. Of je dit soort stellingen nu hoort op een verjaardagsfeestje, in de kroeg of bij de bushalte, dien diegene van een ferm repliek. Ze vragen erom.

1. Whisky is alleen voor mannen

We hoeven haast niet uit te leggen dat een drank als whisky voor een ieder is. Jong, volwassen of bejaard, man of vrouw, een ieder zou het zeker moeten proberen. Enkele zeer gerespecteerde en succesvolle vrouwen zijn fervente whiskydrinkers. Wat te denken van een Hillary Clinton? Zij uitte meermaals haar voorliefde voor het amberbruine goedje aan de internationale pers.

Sommigen kennen de blijvende en stijgende populariteit van whisky, ook onder vrouwen, zelfs deels toe aan ‘high-profile’ vrouwen met een voorbeeldfunctie die whisky drinken. Uit onderzoek bleek zelfs dat veel van de recent geopende whiskybars en whiskyclubs gerund worden door vrouwen. Een aanzienlijk aandeel van 37% van alle Amerikaanse whiskydrinkers zijn vrouw. Enkele bekenden onder hen zijn prachtvrouwen als Mila Kunis en Rihanna.

En niet alleen in de Verenigde Staten. Vrouwen uit Japan, Brazilië tot aan Schotland drinken graag een glas whisky. Natuurlijk, vaak wordt het door het ‘schoone’ geslacht in een mix gedronken, maar ook een goede single malt is bij veel vrouwen in goede handen. Wij van Whisky Wise adviseren: motiveer vrouwlief dan ook eens gezamenlijk een lekker glas whisky te ledigen!

2. Alle whisky’s smaken hetzelfde

Nog zo’n dooddoener. Wie heeft niet eens iemand horen zeggen: “voor mij smaakt het allemaal hetzelfde”? Vaak wordt deze stelling geopperd door hen die niet zo vaak whisky drinken. Of afgeschrikt werden door de sterke uitgesproken smaak. Of wellicht ooit een verkeerde whisky hebben geprobeerd. Misschien kun je whisky in deze vergelijken met wijn, of lekker uit eten. Je gaat het met de tijd meer en meer waarderen. Je moet het als het ware een beetje ‘leren’ drinken.

Wanneer je je een klein beetje verdiept in de wondere wereld van whisky’s, ga je vanzelf begrijpen waar iedereen zich ‘druk’ over maakt. Zeker de wat betere whisky’s zijn topproducten die door liefhebbers met recht geroemd en bezongen worden. Wat te denken van de overweldigende hoeveelheid whisky’s ter wereld? Er zijn maar weinig dranken waar zoveel variatie in zit.

Proef whisky’s uit de Schotse hooglanden of uit Ierland, vergelijk ze met bourbons of Japanse whisky’s alvorens een oordeel te vellen. Trek je drankvoorraadkast open de wanneer je iemand dit hoort zeggen. Laat hem of haar eens twee whisky’s uit verschillende streken proberen. Iedere goede fles whisky heeft tenslotte zijn eigen karakteristieke smaak en achtergrond.

3. Schotse whisky wordt ook buiten Schotland gemaakt

Nee, gewoon nee.

4. Hoe ouder de whisky hoe beter

Dit is een veelgemaakte fout. Er zijn volop mensen die geen ‘jonge’ whisky aanraken omdat deze zogenaamd niet goed genoeg is. Vaak wordt er gezegd: “ik drink alleen maar whisky ouder dan X jaar”. Een misvatting. Natuurlijk zijn er volop goede jongere whisky’s. Whisky’s zijn een beetje als mensen, ze hebben allemaal hun eigen karakteristieken. Ze hebben allemaal wel iets dat ze interessant maakt. Veel kenners schrijven jonge whisky’s positieve kenmerken toe. Ze zijn vaak fris, helder en dynamisch van smaak. Laten we voorop stellen, er zijn veel goede whisky’s en leeftijden willen niet altijd wat zeggen.

Welke whisky mythe wil jij nog graag ontkrachten? Laat het ons weten.

Algemeen / 0 likes / 3 reacties

Anderen bekeken ook

3 reacties op dit artikel

 1. Joris schreef:

  Vaak hoor ik dat single malt beter is dan blended whisky. Dat vind ik ook totaal niet waar, en sowieso is dat ook lastig te vergelijken. Ik heb in ieder geval genoeg blended whisky’s gedronken die zeker niet onder doen voor bepaalde single malts.

  1. Whisky Wise schreef:

   Dat is absoluut waar, Joris! Dank voor je bijdrage.

 2. Luc schreef:

  De mythe dat je maar een soort whisky lekker vind.

  Ik vind whisky van “all over de smaken” kaart lekker en zorg er voor dat ik verschillende smaken in huis heb zo dat ik er altijd wel een heb staan waar ik op een gegeven moment trek in heb.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?