Deze week bekijken we enkele nieuwsberichten uit whiskyland. Zo komt het ultieme paasei van 2017 uit de buurt van Glasgow en probeert ene Blair Bowman 60 distilleerderijen binnen een dag te bezoeken. Tot slot werd er eind maart nog een interessante whiskyvondst gedaan in Israël. Wij blijven het opvallendste nieuws voor je in de gaten houden!
Ultieme paasei met Glengoyne
Paasnieuws uit het zuidwesten van Schotland. Highland single malt whisky Glengoyne heeft in samenwerking met de Schotse Ian Burnett, chocolatier van beroep, een chocolade-ei gemaakt met als vulling een fles 21 jaar oude Glengoyne.
De chocolade in het ei, gemaakt van 71% pure Sao Tomé chocolade, is speciaal samengesteld om een goede pairing te zijn met de whisky van Glengoyne. Hints van rood fruit en specerijen zijn te proeven in het prachtig vormgegeven ei. Volgens Burnett was het maken van het ei een heuse uitdaging voor hem en drie van zijn meest vaardige chocolatiers. Het ei, dat zo’n 70 cm hoog is en bedekt is met chocolade vlinders, zal te zien zijn in de winkel van de distilleerderij in Dumgoyne.
Wereldrecord distilleerderijen bezoeken
Sommigen van jullie zullen wel eens een distilleerderij hebben bezocht. Een toffe activiteit die meestal verder opgeleukt wordt met het nuttigen van enkele heerlijke whisky’s van lokale makelij. World Whisky Day oprichter Blair Bowman neemt dat echter een paar stappen verder. Bowman is van plan om op 15 mei een heuse race tegen de klok te ondernemen.
Hij wil op die dag, gedurende 17 uur, namelijk 60 distilleerderijen verspreid over Schotland bezoeken. Volgens hem een uitdaging die nog nooit iemand is aangegaan. Hij zal beginnen in Ross-shire bij de Balblair distilleerderij en hij hoopt te eindigen bij de Aberfeldy distilleerderij in Perthshire.
De inspiratie voor deze actie kwam van een kennis van Bowman, de whisky-tourgids Willie Wallace. Buiten een erg toffe naam heeft Willie 20 jaar ervaring met whiskytours organiseren. Samen kwamen de whiskyliefhebbers op het idee hun voorliefde voor schotse whisky te gebruiken om wat leuks voor een goed doel te doen.
De heren kienden de route uit en organiseerde de trip volgens een zeer strakke planning. Iedere distilleerderij op de route heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van een fles whisky. Deze flessen zullen vervolgens verloot worden voor het goede doel. Naar verwachting zullen 50 flessen verloot worden. De prijs voor een lootje is 1 pond. Aanvullende prijzen zijn twee vierdaagse whiskytrips door Speyside, beschikbaar gesteld door touringbedrijf Scottisch Routes in Edinburgh.
Het goede doel naar keuze is een project waarbij water centraal staat. De stichting Just a Drop is een internationale organisatie die zich inzet voor het creëren van schone en veilige watervoorzieningen in de droogste gebieden ter wereld.
Schotse whisky gevonden uit de Eerste Wereldoorlog
Honderden oude whiskyflessen zijn opgegraven bij een archeologisch onderzoek in Israël. De archeologen zochten op een perceel waar gedurende de Eerste Wereldoorlog een Brits legergarnizoen haar kamp op had geslagen. De collectie eeuwoude whiskyflessen bevatte onder andere flessen Dewar’s Blended Scotch maar ook flessen Gordon’s Gin.
De Israel Antiquities Authority meldde de vondst in de buurt van de stad Ramla, ten zuidoosten van Tel-Aviv in midden-Israël. De opgravingsactiviteiten waren onderdeel van de voorbereidingen voor het aanleggen van een nieuwe weg. Een half vernield bouwwerk uit de Ottomaanse tijd werd in gebruik genomen door de soldaten van The Egyptian Expeditionary Force onder generaal Edmund Allenby. De mannen waren hier vanaf november 1917 gestationeerd voor ongeveer 9 maanden.
De soldaten vonden, ver van huis, blijkbaar toch enige troost in de sterke drank. Zo bleek uit de afvalput van het kamp, gevonden door dezelfde archeologen, dat de mannen gedurende hun verblijf aardig wat flesjes wegtikten. Buiten het gebruikelijke afval dat zoveel mannen in negen maanden produceren, bleek zo’n 70% van al het afval uit resten van whisky- en sterke drankflessen te bestaan.
Nu kunnen wij dat wel begrijpen. Een aardig glas whisky op zijn tijd kan geen kwaad voor de zenuwen, zeker zo ver van huis in de gure tijden van de eerste grote oorlog.
Een interessant feit ter illustratie uit het boek ‘History of the House of Dewar’, samengesteld door het bedrijf tussen 1929 en de Jaren 80, geeft de volumes weer waar we aan moeten denken: “Gedurende de roerige oorlogsjaren voorzagen wij de troepen met grote hoeveelheden whisky voor gebruik in eigen land en in overzeese gebieden. Aan de verschillende faciliterende divisies belast met de bevoorrading van de diverse legereenheden, leverden wij, binnen vijftig maanden, op zijn minst een kwart miljoen kratten whisky.”
Mochten we iets nieuwswaardigs over het hoofd hebben gezien, trek aan de bel en deel het met ons! Voor nu in ieder geval alvast een hele fijne Pasen.