Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

The Glenlivet, de single malt waarmee het allemaal begon

1 juli 2016 1 reactie
The Glenlivet distilleerderij in Speyside

The Glenlivet is een single malt whiskymerk uit Banffshire in de illustere Schotse whiskyregio Speyside. Deze naam komt uit het oude Gaelic, zoals dat wel vaker het geval is bij Schotse whisky’s. Glenlivet betekent zoveel als ‘Vallei van de Livet’, waar de rivier de Livet mee bedoeld wordt en waar de distilleerderij gelegen is.

In deze bijzondere omgeving worden sinds het begin van de 19de eeuw whisky’s gedistilleerd. Het motto van het merk Glenlivet: ‘The single malt that started it all’ verwijst naar de rijke historie van dit succesvolle merk. Het was in 1824 dat George Smith de distilleerderij begon.

De roemruchte whisky geschiedenis van The Glenlivet

Naar verluidt was het Alexander Gordon, de vierde graaf van Gordon, die een belangrijke rol speelde in het ontstaan van The Glenlivet. Het was hij die George Smith, die destijds net als vele anderen een illegitieme whiskystokerij runde, de eerste vergunning verleende om legaal whisky te produceren. Dit was erg opvallend in een tijd waarin whisky doorgaans op illegale wijze werd geproduceerd in de Speyside. Het was dan ook alles behalve een populaire beslissing van de graaf.

De andere (illegale) whiskydistilleerders voelden zich zwaar onrechtvaardig behandeld en bedreigden George Smith en zijn professionele nieuwe bedrijf herhaaldelijk. De graaf voorzag George Smith daarom van twee pistolen ter bescherming van zijn nieuwe onderneming en vooral zichzelf. Met succes, ondernemer George Smith stierf in 1871 een natuurlijke dood en droeg de toen al succesvolle Glenlivet distilleerderij over aan zijn zoon, John Gordon Smith.

De distilleerderij is, opvallend genoeg, sinds 1824 grotendeels onafgebroken actief geweest. De distilleerderij was enkel genoodzaakt haar deuren te sluiten gedurende de Tweede Wereldoorlog. Er zijn maar weinig distilleerderijen ter wereld die dat kunnen zeggen. Deels door deze stabiliteit, groeide The Glenlivet uit tot een van ’s werelds succesvolste distilleerderijen.

The Glenlivet single malt range

Een zeer succesvolle single malt whisky

The Glenlivet is ’s werelds op een na meest verkochte single malt whisky. Zo mag het merk bijvoorbeeld het meest succesvolle single malt whiskymerk in de Verenigde Staten genoemd worden. Vandaag de dag is Glenlivet in handen van het Franse megabedrijf Pernod Ricard. Zij overzien de jaarlijkse productie van ongeveer 6.000.000 liters whisky per jaar.

Dat is genoeg voor 6 miljoen flessen Glenlivet. Het merendeel hiervan wordt verkocht als The Glenlivet Single Malt, de rest wordt gebruikt in Pernod Ricard’s blends. The Glenlivet heeft reeds ontzettend veel prijzen gewonnen in whiskycompetities over de hele wereld. Zo won The Glenlivet XXV (25 jaar) enkele jaren geleden nog een zilveren medaille, met een score van 95 uit 100, op het prestigieuze San Francisco World Spirits Competition.

The Glenlivet, een absolute aanrader

The Glenlivet heeft een rijk assortiment. Naast een 12 jaar oude single malt, heeft het merk een 15 jaar en 18 jaar oude variant. Daarnaast heeft The Glenlivet nog meer te bieden, zo is er de uitzonderlijke The Glenlivet Nadurra Cask Strenght en de ‘connaisseurs range’ bestaande uit The Glenlivet 21 Archive en The Glenlivet XXV. De laatste twee zijn wat prijziger, maar zullen bij de echte liefhebber zeker in de smaak vallen.

Het beste wat The Glenlivet the bieden heeft is overigens de zogenaamde Cellar Collection. Deze whisky wordt slechts in zeer beperkte en uitermate selectief gekozen oplages op de markt gebracht. Enkele voorbeelden van deze pareltjes zijn The Glenlivet 1969, 1972 en de 1973.

Redenen te over om deze geschiedrijke whisky eens te proberen. De letterlijk eeuwenlange ervaring proef je en het vakmanschap van de Master Distiller is ongekend. Mocht je vader of opa binnenkort zijn verjaardag vieren, zou een fles Glenlivet zeker geen slechte keus zijn. Wij raden deze whisky van harte aan, bestel een fles en proef de rijke historie.

Whiskymerken / 135 likes / 1 reactie

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

 1. Dave de jong schreef:

  Ik ben ook zeker een Glenlivet fan en drink het graag ik wil jouw even zeggen dat je het mooi hebt verwoord ik heb gelijk trek in een glaasje 😊
  Ik spaar zelf ook van alle soorten whisky’s heb er nu 41 waaronder 38 speciale
  Die gaan voorlopig ook niet open 😉

  En trouwens ik ben er dit jaar nog geweest (de fabriek) het was helaas dicht winter tijd
  (Net voor dat die Corona ellende begon ik had nog geluk dat ik daar voor nog op vakantie was) ☺️

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?