Rond 1870 begon men in het land van de rijzende zon met het produceren van whisky. In 1924 had men het proces volledig onder de knie en begon men in de Yamazaki distilleerderij met de commerciële productie van de eerste Japanse whisky op de markt. Vandaag de dag zijn de bekende Japanse whisky’s zeer gerespecteerde en gewilde producten op de wereldwijde markt.
In brede zin hebben Japanse whisky’s qua stijl meer op met hun Schotse evenbeeld dan met whisky’s uit landen als de Verenigde Staten, Canada en Ierland. De schrijfwijze van whisky in Japan is, in tegenstelling tot andere landen, dan ook zonder de extra ‘e’.
Land of the rising dram
Een lange tijd werd er gedacht dat whisky’s die volgens de Schotse methode gemaakt werden, buiten Schotland, nooit konden tippen aan die van de traditionele Schotse distilleerderijen. Voor 2000 verkochten de Japanse distilleerderijen dan ook voornamelijk binnen Japan. Hier kwam echter verandering in toen de Yoichi 10 Years in 2001 de prijs ‘best of the best’ in de wacht sleepte bij de World Whiskies Awards.
Sindsdien vallen de Japanse distilleerderijen vaker en vaker in de prijzen. In recente onderzoeken waarin gebruikt gemaakt wordt van blinde smaaktesten, scoren de Japanse whisky’s soms zelfs beter dan hun Schotse neven!
Er zijn op het eiland vele verschillende distilleerderijen te vinden. De bekendste zijn toch wel Suntory en Nikka. Beide produceren zowel single malts als blends. Daarbij zijn er nog enkele waarvan de naam je waarschijnlijk wel bekend voorkomt:
- Yamazaki: van Suntory, gelegen tussen Osaka/Kyoto op het hoofdeiland Honshū.
- Hakushu: tevens in handen van Suntory, in de Yamanashi Prefecture op het hoofdeiland Honshū.
- Yoichi: in handen van Nikka, gelegen op het noordelijke eiland Hokkaidō.
- Miyagikyo: tevens in handen van het bedrijf Nikka, in het noorden van het hoofdeiland, in de buurt van de stad Sendai.
- Fuji Gotemba: in handen van Kirin, aan de voet van Mount Fuji in Shizuoka.
- Chichibu: nabij Chichibu in de Saitama Prefecture. Dit is de nieuwste Chichibu distilleerderij, geopend in 2008.
- Shinshu: in eigendom van Hombo, in Nagano Prefecture op het hoofdeiland Honshū.
- White Oak: gerund door Eigashima Shuzou, in Hyogo tevens op het hoofdeiland Honshū.
Whisky drinkers in Japan
Whisky wordt hetzelfde gedronken als Schotse whisky of als het Japanse shōchū. Het leeuwendeel van de Japanse blends wordt gebruikt in cocktails, voornamelijk als high-balls. De single malts worden voornamelijk puur gedronken of met ijs.
Een interessant verschil met de Europese gebruiken, is het drinken van whisky met warm water in de winter en koud water in de zomer. Deze voorkeur whisky te mixen met frissere dranken wordt gewijd aan de lange vochtige Japanse zomers. Wanneer men in Japan proost, roept men met overtuiging ‘KANPAI!’, uitgesproken als ‘Gahn-Pie’. Dit betekent ‘leeg glas’ of ‘atten’ in het Japans.
Heb jij al eens een Japanse whisky geprobeerd?