Meer dan 1200 soorten whisky in het assortiment

De 10 ultieme liedjes over whisky – deel 2

26 juni 2015 3 reacties
Ultieme liedjes over whisky

In navolging van de nummers 10 t/m 6 van de ultieme liedjes over whisky gaan we in dit artikel verder met de nummers 5 t/m 1. Welk bekend nummer bekronen we tot het ultieme liedje over whisky? Hieronder vind je de complete top 5.

#5: AC/DC – Have A Drink On Me

De mannen van het Australische rock-ensemble zijn niet vies van een whisky op zijn tijd. AC/DC, bekend van rauwe hits als ‘Back in Black’ en ‘Thunderstruck’ is nog altijd een zeer populaire band. Zanger Brian Johnson bezingt whisky, en drank in het algemeen, in deze stoere prachtplaat uit de vroege tachtiger jaren. “Whiskey gin and brandy, with a glass I’m pretty handy. I’m tryin’ to walk a straight line, On sour mash and cheap wine.” Om vervolgens af te sluiten met: “Have a drink on me, Yeah, have a drink on me”. Laten we dat maar doen dan! Sláinte and rock on!

#4: Macklemore & Ryan Lewis – Irish Celebration

De twee jonge Amerikaanse hiphoppers, Macklemore & Ryan Lewis, dragen hun liefde voor Ierland uit in dit liedje. Uiteraard hoort daar ook whisky bij, toch een van de karakteristieke kenmerken van het land gehuld in groen. “Now with whiskey in our veins, claiming we’re the bravest men. I drank Old Crow, but pretended it was Jameson.” Een stoer nummer. De heren hebben overigens meerdere nummers die zeer succesvol zijn geweest, zo wonnen ze in 2012 nog een Grammy Award voor hun album ‘The Heist’. Behoorlijk anders dan de meeste liedjes in deze lijst, zeg maar eens dat we niet breed georiënteerd zijn.

#3: Willie Nelson – Whiskey River

Wilie Nelson, de oude, maar nog zeker niet versleten Texaan, is een legende in de countryrock. De populaire singer-songwriter is de laatste 6 decennia dan ook behangen met onderscheidingen en lofzangen. Een van zijn populaire nummers is zeker Whiskey River, een cover van het nummer van Johnny Bush uit 1972. “Whiskey River take my mind, don’t let her mem’ry torture me. Whiskey River don’t run dry, you’re all I’ve got, take care of me.” zingt de country-legende over zijn favoriete drank. Nu klinkt een whisky rivier ons niet zo slecht in de oren, al zingt hij een couplet later te verzuipen in diezelfde rivier. Een verdiende derde plek.

#2: Brad Paisley & Alison Krauss – Whiskey Lullaby

Een prachtig nummer met een net zo prachtige videoclip uit 2003. Het nummer werd geschreven en gecomponeerd door Bill Anderson en Jon Randall. Countryzanger Brad Paisley zingt hier een duet met Alison Krauss over een man en vrouw die worstelen met henzelf, hun relatie en de whisky die het leed moet verzachten. Een tragisch verhaal, échte country. “She put him out like the burnin’ end of a midnight cigarette. She broke his heart he spent his whole life tryin’ to forget. We watched him drink his pain away a little at a time.” Er zijn vrolijkere whiskynummers, maar deze verdiende desondanks toch een plaats in de top 5.

#1: Thin Lizzy – Whiskey In The Jar

Wellicht ’s werelds bekendste whiskynummer. Dit Ierse nummer van ‘The Dubliners’ werd later succesvol gecoverd door die andere bekende rockformatie uit Dublin: Thin Lizzy. Het nummer werd oorspronkelijk gereleased in 1968 en bezingt het verhaal van een Ierse schavuit die wordt bedrogen door zijn geliefde. In het liedje worden veel Ierse plaatsnamen benoemt. Zo speelt het verhaal zich onder andere af in Kerry, Cork en Sligo Town. Sinds de jaren 50 is het al door verschillende artiesten gecoverd.

Het meest succesvol was toch wel de versie van Thin Lizzy en die van Metallica. Deze versie van Thin Lizzy uit de vroege jaren 70 is toch wel onze favoriet. Thin Lizzy, ook wel bekend van liedjes als ‘The Boys Are Back In Town’ zijn nog regelmatig te horen op alle rock and classic rock radiostations ter wereld. Geniet van de nummer 1: Whiskey In The Jar.

Algemeen / 0 likes / 3 reacties

Anderen bekeken ook

3 reacties op dit artikel

 1. chris schreef:

  Ik mis toch wel een vrij bekend en duidelijk whisky nummer nl RORY BLOCK – Lovin’ Whiskey

  https://youtu.be/ryONpo8C2X0

  1. Whisky Wise schreef:

   Mooi nummer, Chris! Deze zou zeker niet misstaan in de top 10.

  2. Erik schreef:

   Juist, maar lijkt me eerder een ANTI-whisk(e)y-nummer te zijn.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?